Nieuws


Eindhovense AMIGO wint @Home League

Na een uitstekende proef in de Final Challenge heeft Tech United met de zorgrobot AMIGO de @Home League gewonnen. Ook het team BORG uit Groningen legde een prima proef af, maar moest net het onderspit delven.

Lees meer »

Duitsland laat derde plaats liggen door penaltybug

Dat Duitsland een gelijkspel uit de troostwedstrijd tegen Portugal (1-1) sleepte, was al boven verwachting. In de penaltyserie kan het immers alle kanten op. Maar de penaltyschieter van Duitsland kwam niet eens tot schieten toe. Portugal had aan één rake stafschop dan ook genoeg.

Lees meer »

Dag 5: de finales

De laatste dag van de RoboCup Dutch Open is begonnen. Om 10.30 uur begint de eerste halve finale in de Middle Size League tussen Iran en Portugal. Om 12 uur speelt Tech United uit Eindhoven de andere halve finale tegen het Duitse Carpe Noctem. De eindstrijd begint om 15 uur. De @Home League speelt de Final Stage om 14 uur. Klik op 'Lees meer' voor het volledige dagprogramma.

Lees meer »

3D zonder bril en zonder hoofdpijn

De bioscoop op de RoboCup Dutch Open is geen normale bioscoop. SeeCubic ontwikkelde met behulp van Ultra-D technologie tv’s met een 3D-functie. Door deze technologie heb je geen brilletje nodig.

Het principe is eigenlijk heel simpel. Iedereen kent ze wel, de ribbelplaatjes waarbij je een andere afbeelding ziet als je er vanuit een andere hoek opkijkt. Deze SeeCubic tv heeft ook zo’n geribbeld beeldscherm. Het beeld krijgt daardoor diepte: je oog neemt het beeld van verschillende afstanden waar.

Het 3D effect hoeft daardoor niet door een bril worden gecreeerd. Het beeld is daardoor helderder en je krijgt er geen hoofdpijn van.

Ook hoeft er niet met een 3D-camera te worden gefilmd, omdat er software is ontwikkeld die normale filmpjes een 3D –effect kan meegeven.

De tv’s zijn prototypes en nog niet op de markt

Lees meer »

Nederland zonder puntverlies dankzij ‘Portugese’ lob

Tech United uit Eindhoven heeft de poule met ruime cijfers gewonnen. Ze spelen de halve finale tegen het Duitse team Carpe Noctem. Iran en Portugal zijn de andere halve finalisten. Tegen Portugal overleefde Nederland een ‘lobbombardement’, om een half uur later zelf met twee lobs van Iran te winnen.

Lees meer »

Onze eigen Jack van Gelder

Het begint legendarische vormen aan te nemen: het commentaar bij de Middle Size League-wedstrijden van Guy. Als de echte Jack van Gelder praat hij alle tribunes vol. Guy is ook via de live stream te horen. Sinds vanmorgen heeft hij een sidekick: Jeroen.

Lees meer »

UPDATE Robots rijden tegen de muur in de Junior League

De middelbare scholieren van de Junior League Soccer begrijpen er niks van: de robots zien de bal niet goed. De eerste wedstrijden eindigden dan ook bijna allemaal in 0-0. UPDATE: De scholieren werken hard aan de problemen en sommige teams (waaronder het Rotterdamse Cosmicus) hebben het voor elkaar: de robots herkennen de bal. Deze teams hebben de eerste doelpunten ook al gemaakt.

Lees meer »

Slijmende kinderen

Een snufje van dit, een mespuntje van dat, 2 druppels van zus en een korreltje zout, even roeren en klaar: je eigen slijm! 

Lees meer »

Dag 4: Junior League begint

Vandaag worden de laatste wedstrijden in de poulefase van de Middle Size League gespeeld. Vanaf morgen begint de knock out fase, waar de eerste vier ploegen naartoe gaan. En vanaf 11.00 begint er een nieuwe competitie: de Junior League.

Lees meer »

Overspelen beslissend in de Middle Size League (plus video)

Tech United uit Eindhoven heeft vandaag goede zaken gedaan in de Middle Size League. In een direct duel schudde het ook Iran van zich af. De Eindhovenaren staan nu vijf punten los van naaste belager Iran. Het geheime wapen: overspelen. Plus: videosamenvattingen van Iran-Portugal (4-1) en Nederland-Duitsland (4-1).

Lees meer »

@Home League roundup

De eerste punten in de @Home League zijn binnen, hoewel de opdrachten alles behalve gesmeerd liepen. Waar de robots rommel op moesten ruimen, keken ze er alleen maar naar. "Ik ben niet helemaal uit Portugal naar hier gekomen om jouw rotzooi op te ruimen", viel de Portugese robot zelfs uit.

Lees meer »

Nederland neemt afstand na vroege goal

Het Eindhovense team Tech United heeft in een spannende wedstrijd gewonnen van MRL uit Iran. Binnen tien seconden vloog de beslissende goal al in het net. MRL en Tech United lieten zien absoluut de beste teams te zijn van de RoboCup Dutch Open.

Lees meer »

Middle Size League: de samenvattingen (VIDEO)

De eerste beslissingen zijn gevallen. Na de poulewedstrijden van gisteren zijn Iran en Nederland uitgelopen op de concurrentie. Wij zetten de camera op twee belangrijke wedstrijden: Japan - Iran (0-1) en Nederland - Duitsland (2-0). Voor het dagverslag van de Middle Size League, klik hier.

Lees meer »

Dag 2: de competities zijn van start (VIDEO)

De eerste wedstrijden in de competities van de RoboCup Dutch Open werden donderdag gespeeld. Videoreporters Marcel en Ronald waren overal met de camera aanwezig en doen onder andere verslag van een echte Nederland-Duitsland.

Lees meer »

Dag 3: Nederland en Iran spelen om koppositie

Na de eerste wedstrijden hebben Tech United uit Eindhoven en het Iraanse MRL al een aardig gat geslagen met de concurrentie. Vandaag spelen de twee teams om de eerste plek. Kijk hier wat er verder op het programma staat.   

Lees meer »

Ben jij muzikaler dan een robot?

8 lichtstralen vormen een wel heel bijzonder muziek instrument dat op de RoboCup Dutch Open aanwezig is. Johannes Heldens, student aan de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een robot ontwikkeld die samen met een mens muziek kan maken.

Lees meer »

Nederland en Iran slaan gat met concurrentie

Nederland en Iran hebben een voorsprong genomen op de concurrentie op de eerste dag van de poulewedstrijden. Tech United uit Eindhoven won alle wedstrijden met ruime cijfers, MRL uit Iran liet alleen punten liggen tegen CAMBADA. De twee teams staan vier punten los en spelen morgen om de koppositie.

Lees meer »

De @Home League houdt je oma uit het verzorgingstehuis (VIDEO)

Ze houden je bier koud maar eigenlijk zijn ze bedoeld om ouderen uit het verzorgingstehuis te houden. De zorgrobots doen alle huishoudelijke taken en dat is vooral handig voor ouderen die moeite hebben om op zichzelf te wonen. Heico Sandee vertelt alles over deze heldhaftige robots.

Lees meer »

Bezoekersaantal 1500 gepasseerd

De eerste twee dagen van de RoboCup Dutch Open hebben ruim vijftienhonderd bezoekers getrokken. Na de vele media-aandacht van gisteren zagen vandaag duizend toeschouwers onder andere hoe Nederland-Duitsland in 2-0 eindigde.

Lees meer »

Voetballen, muziek maken, koffie zetten (VIDEO)

Op de RoboCup Dutch Open lijkt het voetbal centraal te staan, maar er is nog veel meer te doen. Videoverslaggevers Marcel en Ronald doken in de wereld van de robots, die ook muziek blijken te kunnen spelen.

 

Lees meer »

Der Bomber schiet niet meer

Het Duitse team Carpe Noctem verloor vanmiddag met 2-0 van Tech United uit Eindhoven. Dat de Duitsers vrijwel niet gevaarlijk werden is niet vreemd, want het team heeft grote problemen met hun spits. De robotversie van Der Bomber schiet niet meer.

Lees meer »

En hoe werken ze nou, die rollende robots? (VIDEO)

Videoverslaggevers Marcel en Ronald stelden teamcaptain Robin Soetens van Tech United voor de camera en vroegen hem: hoe werken ze nu eigenlijk, die voetbalrobots? Ze praten bijvoorbeeld ook met elkaar tijdens het spel. Draadloos natuurlijk.  

Lees meer »

Spelregels: dit moet je weten

Net als het veldvoetbal heeft de Middle Size League echte FIFA-spelregels. Zo kunnen de robots bij overtredingen een gele of rode kaart krijgen. Maar er zijn ook belangrijke verschillen. Dit moet je weten als je bij de Middle Size League gaat kijken.

Lees meer »

En we zijn begonnen!

De Robo Cup Dutch Open is vandaag van start gegaan. De eerste testwedstrijden worden gespeeld naar aanloop van het grote toernooi, dat morgen begint.

Inmiddels is de eerste proefwedstrijd al gespeeld, tussen Tech United uit Eindhoven en CAMBADA uit Portugal. Die wedstrijd eindigde in 3-2 voor de Eindhovenaren. Om 15.00 uur is de volgende proefronde. Toegang is gratis. Klik hier voor het programma van de komende week.

Lees meer »

De Dutch Open gaat bijna van Start!

Woensdag gaat de RoboCup Dutch Open van start en er staan een aantal interessante onderdelen op het programma.

Zo kan je de hele week een van de talloze robotwedstrijden bekijken. Dé blikvanger van de RoboCup is het snelle robotvoetbal in de Middle Size League. Er zijn elke dag wedstrijden in deze klasse. Een exact speelschema van de Midde Size League kunt u vinden op deze pagina: speelschema Middle Size League. Maar de RoboCup kent nog meer competities dan de Middle Size League, die ook zeker het bekijken waard zijn. Er zijn doorlopend meerdere wedstrijden te zien in verschillende competities. Voor een overzicht van de competities kijkt u hier: competities RoboCup Dutch Open. De finales en de prijsuitreikingen zijn op zondag 29 april.

Naast de wedstrijden zijn er op de RoboCup Dutch Open ook doorlopend allerlei robotdemonstraties te zien op het techniekplein. Zo is er een Pleo, een schattige mini-dinosaurus, en zijn er NAO’s, kniehoge speelgoedachtige robots. Verder is er een robotdisco, kun je met lego robots bouwen, en kun je met je eigen voetbalskills testen! 

Op woensdag 25 en donderdag 26 april is er een bedrijvenbeurs voor bedrijven gelieerd aan de wereld van de robotica. Ook deze beurs is open voor het publiek.

Dus zorg dat je er vanaf woensdag bij bent!

Lees meer »

Tweehonderdste gastles robotica!

De knalrode promobus van de RoboCup Dutch Open heeft inmiddels een flinke tocht langs basisscholen, middelbare scholen en mbo’s achter de rug. Een groepje fanatieke TU Eindhoven studenten heeft op elk van deze scholen gastlessen robotica gegeven. Ze lieten daarbij een spoor van enthousiasme achter. Onder leerlingen, maar ook onder hun docenten!

Afgelopen woensdag vertrok de bus voor een wel heel bijzondere gastles. Basisschool de Hasselbraam in Deurne was de dertigste school waar ons promoteam op bezoek ging. Met gemiddeld zes à zeven gastlessen per school betekent dit, dat de tweehonderdste gastles op deze school gegeven werd! De leerlingen zelf hadden hier natuurlijk geen boodschap aan. Met vragen als ‘Kan jullie servicerobot ook geld maken?’ of ‘Hoe duur is een stofzuigrobot?’ wilden zij gewoon zoveel mogelijk te weten komen over de robots.

Met nog ongeveer twee weken tot het toernooi begint, houden de promotieactiviteiten natuurlijk nog zeker niet op. Voor gastlessen is ons PR Team inmiddels helemaal volgeboekt maar er zijn nog enkele dagen waarop het team op ‘RoboCup Roadtrip’ zal gaan. Ze zullen daarbij een groot aantal plaatsen op één dag bezoeken. Op elke locatie zullen de studenten ongeveer een uur met robots aanwezig zijn voor een korte presentatie of gewoon als infostand. Interesse? Aanmelden kan via: prteam@robocupdutchopen.nl

Lees meer »

Nederland in voorbereiding op WK RoboCup 2013

Wij zijn er erg trots op en blij mee dat vandaag bekend is geworden dat Nederland zich mag voorbereiden op het WK RoboCup 2013, van 24 t/m 30 juni 2013. Binnenkort zal bekend worden of dit definitief is. Kunt u niet langer wachten of wilt u alvast een voorproefje? Kom dan kijken bij de RoboCup Dutch Open! Meer informatie over deze Dutch Open vindt u op deze site. De toegang is gratis! 

Lees meer »

Scholentoer Draait op Volle Toeren!

Afgelopen maand is onze scholentoer van start gegaan en met succes!  Met onze bus rijden we basis - en middelbare scholen in de omgeving van Eindhoven af om de techniek achter de robots te laten zien. Zo demonstreren we een stofzuigerrobot, de Pleo en onze NAO! Naast dit alles wordt er haarfijn uitgelegd met wat voor project we bezig zijn, wat de doelstellingen hiervan zijn en wat voor soort wedstrijden er zijn. 

Wil je de scholentoer ook op jouw school zien? Aarzel niet en neem contact op met het RoboCup Dutch Open PR-team! Wees snel, want vol=vol!

 

 

Lees meer »

RoboCup Dutch Open PR team

RoboCup Dutch Open PR Team bezoekt vandaag de eerste school! De eer is aan middelbare school Pius X in Bladel. Met de speciale RoboCup Dutch Open bus zullen twee studenten van Technische Universiteit Eindhoven de school bezoeken. Ze gaan daar aan leerlingen van de bovenbouw gastlessen gaan geven over robots.

Lees meer »

Sponsors